torsdag, maj 11, 2006

The times they are a-changing

En tanke som ibland dyker upp är att "det svåraste med att införa SOA är de politiska hindren". Hmmm...

Om politiken är ett hinder, så betyder det att skälet för att införa SOA inte är politiskt. Och då undrar jag om man verkligen ska införa SOA. Om den egna organisationen är mogen för det.

De utlovade bra följderna av SOA är ju allesammans i första hand politiska. Visst, det finns en massa goda tekniska skäl att införa SOA, men om de bara betraktas som tekniska, så betyder det att icke-tekniska befattningshavare tänker: "Jag bryr mig inte om hur ni implementerar dessa-och-dessa funktioner, bara ni gör det!".

Men det är ett ignorant sätt att förhålla sig. Hur du beskriver ditt data i organisationen bestämmer helt och hållet vad du kan göra med det. Vilka processer du identifierar som viktiga för många (som alltså lämpar sig som tjänster i en SOA) är en i högsta grad icke-teknisk fråga.

Så SOA löser inte i första hand ett tekniskt problem (även om det visserligen löser vissa tekniska problem). SOA löser i första hand politiska, verksamhetsnära, problem. Vilket betyder att initiativet och ansvaret för genomdrivandet ska ske från dem som har ansvar för företagspolitiken.

Och om dessa inte förstår varför (det är ju trots allt inte teknik), så är det så illa, att man måste ta till Bob Dylan för att rätt beskriva det:

Come mothers and fathers throughout the land
and don't criticize what you don't understand
Your sons and your daughters are beyond your command
Your old road is rapidly ageing
Please get out of the new one, if you can't lend a hand
'cause the times, they are a-changing

Inga kommentarer: